Programajánló

Azáleás-völgy, Zalaegerszeg

A megyszékhelyi Alsóerdő területén az Azáleás-völgy kínál tavasszal csodálatos látnivalót a kirándulók számára. A hatvanas-hetvenes években egzóta növényeket telepítettek be kísérleti jelleggel a sajátos mikroklímájú völgybe. A hegyvidéki hangulatot árasztó környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált.

Tavasszal, az időjárástól függően április végén, május elején a rododentronok kinyílnak és ezerféle színnel árasztják el az erdő alját. A színkavalkád sok természetbarátot csábít a szabadba. A fokozottan védett növények kivágása, letépése szigorúan tilos!

Az öt fajtából álló növényegyüttes május közepétől borítja virágba a tájat, a zömében sárga virágú azáleák, rododendronok bontogatják szirmaikat, melyekről a völgy a nevét is kapta. Az Azáleás-völgy mellett Kígyó-, illetve Róka-völgynek nevezett 24 hektáros területen még számos betelepített fafajta ad arborétum jelleget a vidéknek.

A völgyben megtalálható a kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, európai és japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduglasz, valamint különböző tuják.

Szép látvány a tavasszal virágba boruló azálea-gyűjtemény, amelyről a völgy a nevét is kapta (rododendron – havasszépe).

 

Göcseji Falumúzeum

1968-ban nyitotta meg városunkban kapuit az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma. A várost átszelő Zala folyó holtága körül kapott helyet a 40 épületből álló együttes, melyet 22 zalai településről szállítottak a helyszínre. A skanzen területén egy múlt századi göcseji települést rekonstruáltak az építők, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek.A múzeum fogadóépületének emeletén a ‘Kárpát-medence népviselete babákon’ című kiállítás kapott helyet.

Nyitva tartás:
április 1-től április 30-ig K-V: 10.00-16.00
május 1-től augusztus 31-ig K-V: 10.00-18.00
szeptember 1-től október 31-ig K-V: 10.00-16.00
november 1-től március 31-ig zárva

Belépő:
felnőtt: 500 Ft
diák és nyugdíjas: 250 Ft
csoport (8 főtől): 350 Ft/fő
családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek): 850 Ft

Elérhetőségek:
Zalaegerszeg, Falumúzeum u.
Telefon: 92/703-295
Honlap: www.zmmi.hu/gf
E-mail: muzeum@zmmi.hu

 

TV-torony, Zalaegerszeg

A bazitai tetőn áll a 95m magas TV-torony, melyben 52m-es magasságban körpanorámás presszó működik. A bárból és az alatta lévő nyitott teraszról szép időben a Balatonig, a Ság és a Somló vulkanikus tanúhegyéig és akár az Alpok vonulatáig is el lehet látni.

Az antennarendszerével 100, enélkül 73 méter magas torony 1975-ben épült.

Már az 1930-as években is állt itt egy fából ácsolt kilátó, mellette szánkópálya működött. A II. világháborúban ezek tönkrementek. A kezdeti időkben nagy szenzációnak számított. Aligha akadt olyan zalaegerszegi család, amely ne tett volna kisebb-nagyobb kirándulást hétvégenként a csodálatos panorámájú TV-toronyhoz.

Nyitva tartás:
Húvétkor, valamint május 1-től szeptember 15-ig K-P: 14-19, Szo-V: 10-18
Ettől eltérő időpontban, előzetes egyeztetés alapján.

Elérhetőségek:
Zalaegerszeg, Bazita u. 1.
Telefon: 92/311-481, 20/329-7804
tv.torony@freemail.hu